A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад

"Білицький професійний ліцей"

БОРЩ ЄДНАЄ УКРАЇНЦІВ

КУЛІНАРНА  ВЕРВЕЧКА                                                                                      «БОРЩ  ЄДНАЄ  УКРАЇНЦІВ»

Мета: ознайомити та поглибити знання здобувачів освіти про традиційну українську страву; виховувати шанобливе ставлення та інтерес до народних традицій, обрядів, оберегів, побуту українців;збереження і вдосконалення давньої традиції  українського  народу і основи  національної  кулінарної української гордості – борщу;поширення корисної  інформації про культуру приготування та  вживання  всіх  видів борщу; сприяти духовному розвитку осо­бистості.

Обладнання: ноутбук, мультимедійний екран, проектор, книги.

Ведучий: Добрий  день! Сьогодні  20  жовтня -  Міжнародний  день  кухаря і  це  свято відзначають  кухарі  та  кулінари  всього  світу. Святкування Міжнародного  дня  кухаря  в  понад  70 країнах  набули  масштабного  характеру.

Ведуча: У Міжнародний  день  кухаря, по  всьому  світу влаштовують  конкурси  майстерності  серед  кухарів, проводять  дегустації  та  експериментують  з  приготуванням  оригінальних  страв. Наш ДНЗ «Білицький  професійний  ліцей»  долучається  до  цього  святкування.  Ми вже  навчали  школярів  готувати вареники. А, як ви думаєте, про яку  страву піде  мова  сьогодні?

Ведучий:  Без чого не можна уявити український обід? Ну звичайно, без борщу! Ця страва  сприймається як те, без чого відразу розпадеться життєвий ланцюг. Як не можна уявити моря без води, саду без дерев, так для українця немає обіднього столу без миски борщу.  

(Звучить пісня «Борщ»)

Ведуча: Мабуть, не  варто  українцям  розповідати про об'єднуючу  роль  українського  борщу  в  житті  нації – усі  й  без  того  знають  його  смак  із  пелюшок  і  шанують  цю  незрівнянну  ні  з  чим  у  світі  страву. Він  збагачує  позитивом  наше  життя, зігріває  душу  літніми  спогадами  про безкрайні  поля, залиті сонцем. Погодьтеся, у раціоні  українців  борщ – найважливіша  умова міцного  здоров’я, а  не  лише  елемент  будь – якого застілля.

Ведучий: Їсти  українську їжу – це наповнюватися  частинкою нашої  культури. Вона  заспокоює самим  своїм  смаком  і  додає впевненості. А  ще,  додає  відчуття  комфорту. Бо  навіть, коли  ти на іншому куточку  світу ти  вариш  борщ, то  опиняєшся  вдома. Борщ є невіддільною частиною української гастрономічної культури, хоча різновиди борщу зустрічаються і в польській, і в білоруській, і в литовській кухні. Український борщ – це складова  народної  кухні. А народна кухня, як і народна культура, передбачає регіональні відмінності – від села до села могли бути різні рецепти борщу. Вони  настільки  різні, як  характери  людей!  Давайте  переглянемо  уривки з фільму «Борщ. Секретний інгредієнт», який недавно  вийшов у прокат. Це дуже  цікавий  проект.   

(Перегляд  фільму «Борщ. Секретний інгредієнт»)

Ведуча:  Борщ — це символ надійного даху над головою, родинного тепла, сімейної злагоди і спокою.  Будь - яка господиня в Україні  майстриня готувати справжній український борщ! Можете запитати у будь-кого! Наші  бабуні варіння  борщу  возвели у ранг  мистецтва. Свої  рецепти  приготування передавали  із  покоління  в покоління.Те, що існує багато рецептів борщів, – це говорить про багату гастрономічну спадщину, і нам потрібно вміти її зберігати і захищати. Борщ  в  цьому  році за  сприянням українського  кулінара  Євгена  Клопотенка  ЮНЕСКО  внесла до  Списку  нематеріальної  культурної спадщини. З цієї  нагоди  Укрпошта створила  власну  марку. 

Ведучий: Борщ варять у кожній українській родині. Але не всюди знають походження назви цієї страви. Між тим, історія борщу дуже давня. Історики вважають, що у приготуванні перших страв наші далекі прабабусі виявляли дивовижну винахідливість. Перша рідка їжа називалася «волок». Це і був прототип борщу. Що тільки  не кипіло в горщиках господинь, які намагалися задовольнити  смаки  членів великої родини. Доводилося кидати у вариво все, що росло на городі, ще й додавати дике зілля. У стародавній пісній українській кухні є страви з буряків, перцю, цибулі. Усе це було стягнене докупи в посудині, тому й сама страва називалася «волоком». Слово борщ походить  від  старослов'янського «б'рщь» (буряк). Цей  овоч є обов'язковою складовою  частиною всіх  борщів. Подейкують: страву вигадали осілі на хуторах козаки. І вже 300 - 400 років ласують цією добренною стравою і у великих містах, і у маленьких селах.

Ведуча: Борщ – червоний традиційний
Витвір, дійсно, геніальний.
Він
 пройшов і голод, й  війни,
Потрясіння соціальні.

Борщ смачний і апетитний
Із  сальцем, із пампушками,
Ще й сметанкою  политий, –
Україна  їсть  віками!

Він – не «пєрвоє», як кажуть
Москалі на Борщ глузливо,
Голова у
кухні нашій,
Справжнє кулінарне диво!

Треба з почуттям творити
Страву цю національну.
Біля неї не сваритись,
Борщ
варити – акт сакральний!

Як його приготувати,
Добре
знають господині,
І
рецепти в  кожній  хаті
Зберігаються  й  донині!

Овочі беріть з базару,
Гарне м'ясо для відвару
Й
вийде Борщ у вас на славу –
Запашний, п’янкий, яскравий!

Скільки ж в ньому компонентів?
Нараховуєм десятки…
Не в грошей
еквіваленті
Символ нашого достатку!

… Я багато мандрувала,
Їла страви екзотичні,
Смак Борщу ж не
забувала
Так, це
пам’ять генетична.

Борщ, настояний на часі
Вік йомутисячоріччя, –
Столу
нашого окраса,
Гідне нації  обличчя!

Ведучий: Кожна господиня намагається зварити найсмачніший, найпоживніший борщ для свого любого чоловіка, для всієї родини, і в глибині свого серця вважає, що її борщ найкращий.  Страва ця - справа дуже делікатна. Коли він вариться - Боже борони, не можна лихословити, бо борщ вийде недобрим. Ця страва готується здебільшого "на око". Головне - вкласти в приготування душу, тоді навіть борщ із сокири буде здаватися вишуканим делікатесом. Без нього наші предки не обходились жодного дня. Готували його в святкові дні, подавали на весіллях, хрестинах та поминках

Ведуча:  Здавна в Україні існувало  три різновиди  борщу : перший - червоний, наче налитий полум'ям, готували з капустою, буряком, морквою, пастернаком, картоплею. У святкові і недільні дні наші предки варили борщ на м’ясній юшці, а у будні засмажували салом з часником чи цибулею.

 Як приходила довгоочікувана весна - варили щавлевий, зелений, або весняний борщ з молодим щавлем, кропивою, лободою, листям городнього буряка, засмачуючи круто звареним яйцем і сметаною. Так само як і червоний, зелений борщ у піст готували без  сала і м'яса, на олії, з грибами та рибою.

Борщ, так званий холодний, готували винятково влітку. Молодий городній буряк різали соломкою, заправляли квасом, чи сироваткою, додавали зелень петрушки, кропу, часнику, цибулі, круто зварене яйце. Їли охолодженим, нерідко з вареною картоплею замість хліба.

В залежності від достатку, наявності тих чи інших продуктів, досвіду господині, борщ міг бути густим: аж хвилі встають, такий, що за туманом дітей не видно; рідким: хрущі в борщі, а жаба в юшці. Були борщі із свищами - майже зовсім порожні;жонаті - ті, що з кашею; перелякані бліді; лисі - це ті, що без м'яса.

Ведучий: Настільки призвичаївся українець до борщу, що не може не згадати про нього навіть тоді коли розмова не має ніякого відношення до кухні: «Дивись не переборщи!»-остерігає народна мудрість. «Давай доборщимо і цей клапоть» - звертається орач до помічника. Чимало пісень, віршів, частівок, приказок склав український народ і присвятив борщу: їж борщ з грибами, та держи язик за зубами. Борщ - усьому голова. Борщ та каша - їжа наша. Що до чого, а борщ до хліба. Борщ без каші - удівець, каша без борщу - вдова. Було б чим борщ оженить, так каші немає. Борщу однаково - чи йому пампушок, чи галушок. Чому так часто згадують  цю страву? Тому, що вона настільки давно увійшла до списку традиційних українських страв, що стала одним із найголовніших та найулюбленіших символів народної кухні і сутності життя.

Ведуча: Борщ має позитивний сенс не тільки в реальному житті. У сонниках борщ також має гарне значенняЯкщо ви уві сні бачили борщ - це віщує успіх у справах. Варити борщ - ваші труди отримають хорошу матеріальну винагороду. Їсти борщ - до спокійного життя в багатстві; приємна несподіванка; користь.

Бібліотекар: Багато письменників і драматургів любили смачно поїсти, а також були авторами кулінарних рецептів. Їм доводилося включати у свої твори кулінарні сцени. Серед них відомий російський  і  український  письменник Микола Гоголь, який описував у своїх творах незрівнянну українську кухню; український композитор Станіслав Людкевич, який усі свої кращі твори починав створювати в одному й тому ж ресторані «У Жоржа», де для нього завжди був замовлений столик.

Кругом наставили мисок;

 І страву всякую, без мови,                                                                                                     В голодний пхали все куток                                                                                                   Тут з салом галушки лигали                                                                                                       І брагу кухликом тягли.

На другий день раненько встали,

Огонь надворі розвели

І м’яса в казани наклали,

Варили страву і пекли.

П’ять казанів стояло юшки,

А в чотирьох були галушки,                                                                                                Борщу трохи було не з шість,

Досита щоб було всім їсть.

 Був борщ до шпундрів з буряками,

А в юшці потрух з галушками,

Потім до соку каплуни,

Крохмаль, який їдять пани.                Іван Котляревський «Енеїда»

«Борщ с кормленою птицею, салом свиным заправленный и сметаною забеленный – прелесть! Таких борщей я уже не нахожу нигде. А при захождении солнца нам подавали ужинать: галушки вздобные в молоке, колбаса, шипящая на сковороде, и всегда вареники, плавающие в масле и облитые сметаною. Приказ от маменьки был прежний: есть побольше: ночью, мол, не дадут»  Григорій Квітка-Основ’яненко «Пан Халявський»       « Кайдашиха  помолилася богу й почала знов навчати невістку, як наливать борщ, як затовкувати, коли вкидать сало. Вона стояла над душею в Мотрі, наче осавула на панщині, а сама не бралася й за холодну воду.

Як поставиш до вогню борщ та кашу, то вимети хату та накриши сала на вишкварки до каші, – знов порядкувала Кайдашиха, згорнувши руки, а далі знов полізла на піч, заохала і знов лягла одпочивать»

                                                        Іван Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я»

«І раптом дух смачного, ситого борщу війнув на неї звідкись. Вона їла такий борщ, як служила у панів. Давно це було, а тепер згадалося, живучи на картоплі. Маланка сідає і знов кладе чорні руки на коліна. Он де вони почорніли оті руки: на роботі у панів».М. Коцюбинський «Фата Моргана»

«– Пошли вам боже щастя, що ви заступаєтесь за нас. А ось борщ, гляньте: сирівець зварять, посолять, замнуть пшоном — і готово! Ані бурячка, ані картоплі в ньому нема.

– Я все зроблю, щоб вас годували краще!» Іван  Карпенко-Карий «Хазяїн»

Ведучий:  Радіо  Свобода зібрало  декілька  фактів  про  борщ, які  знає  не  кожен  українець.

Ведуча:  А  чи  знаєте  їх  ви?

Ведучий: У давнину українці традиційно готували борщ на поминальний обід, вважалося, що з парою від борщу відлітає до раю душа небіжчика.

Ведуча: Існує понад 70 складених і описаних рецептів червоного борщу, найскладнішим та найдорожчим з яких вважається «Борщ київський». Бульйон для нього варять з яловичини, баранини та свинини, а окрім обов’язкових складників додають натуральний хлібний квас.

Ведучий: На Чернігівщині готують борщ з грибними «вушками» і називають його «переяславським».

Ведуча: Полтавчани борщ варять на основі курячого бульйону і обов’язково кладуть до нього традиційні для свого регіону галушки.

Ведучий: На Житомирщині борщ має два різновиди: «поліський» – з в’яленими в’юнами і грибами та «коростенський» – на сухофруктах.

Ведуча: Є на карті України регіон, у якому взагалі немає свого борщу, – це Закарпаття. Дуже рідко там варять борщ, із самої лише картоплі та буряка, без капусти і називають його «львівським».

Ведучий: Галичани в давнину готували борщ дуже ріденьким, без картоплі, тільки з буряка, приправляючи засмажкою, а для кислоти додавали вишневий чи яблучний сік.                                                                                                                                 

Ведуча: У єврейській кухні борщ готують виключно на курячому м’ясі і додають досить багато цукру, а буряк не тушкують, а відварюють.

Ведучий: Існує в кулінарії навіть «московський борщ», який готують на бульйоні з яловичини і копченостей, а подають із нарізаними сосисками.

Ведуча: У класичний український борщ в самому кінці варіння обов’язково кладуть свіже свиняче сало, товчене з часником, сіллю і зеленню, знімають каструлю з вогню, накривають кришкою, дають борщу настоятися не менш як півгодини (чим довше, тим краще) і тільки тоді подають.                            Ведучий: Першими закислювачами для борщу слугували  сироватка, кисле молоко, кисла капуста, ягоди або незрілі яблука. Томатна ж заправка з’явилася в українському борщі лише в кінці XIX – на початку XX столітті, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.

Ведуча: Українські ЗМІ часто використовують неофіційний «індекс борщу» (за аналогією «індексу Біг-Мака») для оцінки купівельної спроможності різних валют, а також визначення реальної інфляції гривні. Індекс борщу – це середня сукупна ціна продуктів, необхідних для приготування певного об’єму цієї страви станом на певну дату.

Ведучий:   Палким шанувальником українського борщу був   письменник Микола Гоголь.

                                                                                                                           Ведуча: На честь українського борщу було назване невелике містечко Борщів, розташоване на Тернопільщині. Щоосені воно стає центром фестивалю «Борщ-їв».

Ведучий: Існує географічне поняття «борщовий пояс», що охоплює території, на яких традиційно готують борщ, – від південно-східної Польщі через Україну, Білорусь до російських регіонів на Волзі та Дніпрі.

Ведуча: Із борщем пов'язана численна низка стійких висловів, що здавна увійшли в українську мову: сідайте борщувати; байка байкою, а борщ стигне;  чи я тобі межу переорав, чи я тобі в борщ начхав?. На Запорізькій  Січі переперчений борщ (так званий «мудрий борщ») використовували для випробування молодих козаків на стійкість і витримку.

Ведучий: Та і це ще не все. Крім всіх своїх заслуг, борщ ще й лікує. Дієтологи стверджують, що людина, яка регулярно обідає  борщем, не знає проблем з :

- Травленням – велика кількість овочів благотворно впливає на роботу шлунка і кишечника;

- З зайвою вагою - капуста, яка має в собі тартронову кислоту, перешкоджає відкладенню жиру;

- З імунітетом - в борщі багато не тільки вітамінів, а й противірусних компонентів (все це знаходиться в цибулі, часнику, перці).

Борщ передає нам силу, наснагу, здоров’я від рідної землі. Він поживний , багатий вітамінами і калоріями, від яких дехто може стати і небезпечним.

 

(Послухайте  гумореску  П. Глазового «Чудодійний борщ»)

Учень:                                                                                                                                      Серед ночі в заметіль                                                                                                          Стука хтось до хати:                                                                                                                          — Гей, хазяєчко, чи пустиш                                                                                     Переночувати?Документи покажу вам,                                                                              Я боєць піхоти. Позавчора йшли ми кросом,                                                                                            Я відстав від роти. Дві доби не їв ні крихти,                                                                        Приморозив ноги. До своїх дійти не можу,                                                                               Замело дороги...За дверима чути голос:                                                                                             — Вірю вам прекрасно. Я сама, а ви — мужчина...                                                                         Це мені опасно. А солдат зубами дзвонить:                                                                                   — Що тут опасатись?Я ж два дні не їв нічого,                                                                               Не почну ж кусатись.                                                                                                                          За дверима той же голос:— Та воно то ясно...                                                                  Темна ніч, а ви — мужчина. Це мені опасно.                                                                                                  А солдат уже аж плаче:                                                                                                                          — Я ж не їв    нічого.                                                                                                                     Я ж голодний і холодний.                                                                                                                           Чи ж мені до того?                                                                                                        Відчинила жінка двері,                                                                                                      Просить гостя в хату.                                                                                                           Насипає борщ гарячий,                                                                                                           Подає солдату.                                                                                                                                  З’їв солдат борщу тарілку,                                                                                                                                Ще й добавки просить.                                                                                                                                                  Як наївся, розігрівся,                                                                                                                        — Мабуть, — каже, — досить.                                                                                      Ти чудесна господиня,                                                                                                                 Борщ у тебе класний,                                                                                                                                   І тепер я відчуваю,                                                                                                                    Що стаю опасний.

Ведуча: А  зараз давайте трішки  розважимося. Гра «Відгадай овоч». Запрошуються двоє учасників. З розрізнених букв потрібно скласти назви овочів, необхідних для борщу. Хто  швидше виконає завдання.

Кяруб        (буряк)

Отплярак   (картопля)

Стапука      (капуста)

Лябуци       (цибуля)

Церепь        (перець)

Аснкич        (часник)

Салякво       (квасоля)

Атмонт        (томати)

Кваром        (морква)

Ушпетрак    (петрушка)

Ведучий: А тепер пропонуємо вам кілька способів приготування й подачі борщу на стіл  у трактуванні літературних напрямів і течій.

Борщ як витвір сучасного літературного мистецтва

Імпресіонізм:
Продукти не нарізати, а збити у блендері до стану густої сметани.
Експресіонізм:
Покласти в каструлю цілий буряк, через годину-півтори — картоплину, цілу цибулину і головку капусти, також цілу. Варити три години під відкритим небом.
Кубізм:
Продукти нарізати кубиками. Варити у квадратній посудині.
Романтизм:
При подачі до столу борщ посипати пелюстками троянди.
Символізм:
Гостям подають на тарілці папірці з написами: "цибуля", "морква", "буряк", "м’ясо".
Фольклорний стиль:
На стіл ставлять кошика з сирими овочами. Далі гості повинні все робити самі.

Альтернативне мистецтво:
Зварити борщ не на свинячому бульйоні, а, скажімо, на відварі куріпки, степового зайця чи на зябрах акули.
Модернізм:
Подати гостям банки з борщовим концентратом.
Абстракціонізм:
Вийти надвір, нарвати будь-якої трави, що попадеться під руку, залити окропом. Сіль, перець за смаком.
Гіперконцептуалізм:
Подати гостям повні миски запашного борщу, а ложки сховати. Сам господар вибачається і йде з дому.
Поп-арт:
Приготовлені для борщу овочі залити спиртом і підпалити.
Хепенінґ:
Після того, як гості з апетитом поїли, продемонструвати їм зварену в борщі кішку.
Постмодернізм:
Гостям розливають уявний борщ, і всі роблять вигляд, що його їдять. Того, хто вигукне "Ніякого борщу тут нема!", виганяють за безкультур’я і хуліганство.

Ведуча: Усі ви знаєте, що таке Книга рекордів Гіннеса. В Україні теж є своя  книга рекордів. Так, на Хортиці у 2011 році зварили 600 л борщу у двох         казанах по 300 л, який змогли скуштувати усі бажаючі.

Ведучий: А яких тільки борщів не варять на фестивалі «БОРЩ їв» , що за традицією щороку проходить у місті Борщеві!  Сухий, червоний і ще червоніший, з квасолею, зі шкварками, томлений, на копченостях, кістковому бульйоні…  Борщ у гарбузах, макітрах, горщиках, червоний і незвично білий, з картоплею і без, із м’ясом та пісний…

Ведуча: На теренах України уже розпочався процес увічнення популярних національних страв. Пам’ятник, що символізує достаток і добробут сім’ї, має вигляд глибокої тарілки з готовими до вживання 12-ма галушками та ложкою. Пам’ятники стравам і столовим приборам – це ще один привід для того, щоб пишатися своєю професією і цінувати її.

Ведучий: Сподіваюсь, ви зрозуміли, що кухар – дуже важлива і відповідальна професія. Вона прирівнюється до професій лікаря, художника, поета, бо це відповідальна, творча, натхненна робота. Добрий кухар безпомилково визначить, які продукти уживуться в одній каструлі, а які – ні.                                                  Ведуча: Сьогодні ви багато чого дізнались. Ми хочемо, щоб ви стали справжніми майстрами своєї справи. Розвивайте уяву, сміливо експериментуйте, творіть, насолоджуйтесь українськими національними стравами!

Ведучий: А втім… (Учні  виконують  жартівливу пісню на мелодію «А  мій  милий вареничків  хоче»)

Учень: Дай борщу, милая, дай борщу, милая,                                                                         Дай борщу, милая, мила чорнобривая.

Учениця : Я не маю бурячка, милий мій, миленький,                                                                   Я не маю бурячка, голубе сизенький.

УченьТо купи, милая, то купи ,милая,                                                                                   То купи, милая, мила чорнобривая.

Учениця: Я не маю грошей, милий мій, миленький,                                                                         Я не маю грошей, голубе сизенький.

Учень: Зароби, милая, зароби, милая,                                                                                              Зароби, милая, мила чорнобривая.

Учениця : Я слаба, милий мій, миленький,                                                                                               Я слаба, голубе сизенький.

УченьТо вмирай, милая, то вмирай, милая,                                                                                    То вмирай, милая, моя чорнобривая.

 (Махає рукою і потихеньку відходить)

Учениця(вже веселішим голосом):

Заробила грошей, милий мій, миленький,

Наварила борщику, голубе сизенький.                                                 

Учень   То вгощай милая, то вгощай, милая,

      Насипай, милая, моя чорнобривая.

Ведуча:                                                                                                                                      Хай у цьому диво краї                                                                                                                                                             Щастя й доля розквітають,                                                                                                                                                     Щоб донецькими ланами                                                                                                                                                      Та квітучими садами                                                                                                                                                                  Були люди всі багаті,                                                                                                                                                                     Що сміються на цім святі.                                                                                                                                                                     А нам час вже вирушати                                                                                                                                                                                Борщ  гарячий  куштувати!

 

ВИКОРИСТАНІ  ДЖЕРЕЛА

1. Борщ. Секретний  інгредієнт: Сильний  борщ  з  військовими,  фільм[Електронний  ресурс]. – Режим  доступу: https://www.youtube.com/watch?v=eoHFTPdpeh8,  доступ  вільний.  – Назва  з  екрана.  – (Дата  звернення 07. 10.2022). – Мова українська.

2. Борщ як витвір сучасного літературного мистецтва[Електронний  ресурс]// humour.ukrlife.org. Вебсайт. – Режим доступу: https://sites.google.com/site/veseliukraienci/bors-ak-vitvir-sucasnogo-mistectva, доступ вільний. -.  – Назва  з  екрана . – (Дата  звернення 07. 10.2022).  – Мова українська.

3. Глазовий  П. Гуморески  старі  й  нові[Текст]/ П.  Глазовий. – К.:                                      А –БА – БА – ГА – ЛА – МА  -ГА, 2011. – 336 с.

 4. Did_Oles_Stream. – Пісня  про  борщ[Електронний  ресурс]. – Режим  доступу: https://www.youtube.com/watch?v=434JgOf7wpk доступ вільний.   – Назва  з  екрана. – (Дата  звернення 07. 10.2022). – Мова українська.

 5. Клопотенко  Є.  Борщ  і  до  борщу: 50  найкращих  рецептів[Текст]/                   Є.  Клопотенко. – К.: Меджик  букс, 2021. – 128 с., іл.

6. Клопотенко  Є.  Зваблення  їжею: 70 рецептів, які  хочеться  готувати[Текст]/ Є.  Клопотенко. – К.: #Книголав, 2019. – 176 с., іл.

7. Ковалевська  Є.  Про  борщ[Електронний  ресурс]/ Є. Ковалевська BBC News Україна, 11  жовтня 2020. – Режим  доступу: https://www.bbc.com/ukrainian/features-54447232 , доступ вільний.   – Назва  з  екрана. – (Дата  звернення 07. 10.2022). – Мова українська.

 8. Цікаві  факти  про  борщ. Їжа  і  напої, 08 травня  2022[Електронний  ресурс]. -  Режим  доступу: https://pro-cikave.com.ua/cikavi-fakty-pro-borshh/ ,  доступ вільний.   – Назва  з  екрана. – (Дата  звернення 07. 10.2022). – Мова українська.

9. Цікаві  факти  про  український  борщ, 22  грудня  2021[Електронний  ресурс]. -  Режим  доступу: https://interes-fakti.com/cikavi-fakti-pro-ukra%D1%97nskij-borshh/ ,  доступ вільний.   – Назва  з  екрана. – (Дата  звернення 07. 10.2022). – Мова українська.

10. Шурхало Д.  Історія  борщу: гіпотези, міфи, рецепти, 02  лютого 2020 [Електронний  ресурс]/ Д. Шурхало. – Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/30412921.html, доступ  вільний. – Назва  з екрана. - (Дата  звернення 07. 10.2022). – Мова українська.

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень