A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад

"Білицький професійний ліцей"

І етапу ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка»

Дата: 18.11.2022 11:50
Кількість переглядів: 187

ІНФОРМАЦІЯ

Про проведення І етапу ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка» у 2022/2023 навчальному році

Викладач: Баркар Вікторія (вища категорія)

 

На виконання Указу Президента України «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка», відповідно до Положення про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2011 року № 571, відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 18.10.2022 року  1/12288-22 «Про проведення ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка» у 2022/2023 навчальному році  в Україні стартує наймасовіше інтелектуальне змагання митців художнього слова.

Сьогодні, як ніколи, Україна потребує молодих талановитих письменників, журналістів, які творчою працею спонукатимуть громадянське суспільство до побудови сильної, незалежної держави на засадах толерантності й гідності.

Конкурс дає можливість молодому поколінню ще раз звернутися до поетичного спадку Великого Кобзаря, продемонструвати високий рівень своєї творчості.

В державному навчальному закладі «Білицький професійний ліцей» пройшов І (онлайн) етап ХІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка

Мета конкурсу – піднесення престижу української мови і літератури в молодого покоління, підвищення рівня загальної мовної культури, виховання в  учасників почуття гордості за свій народ, любові до рідного краю, вшанування Великого Кобзаря.

 

Змагалося 20 «шевченкознавців» ІІ та ІІІ курсу. Відповідаючи на цікаві запитання «Шевченківської вікторини» (https://vlasyuk-vasyl.at.ua/krosvordu/viktorini-t.shevchenko.pdf ) та літературного диктанту «На шляху до волі» (https://naurok-com-ua.translate.goog/literaturni-diktanti-t-g-shevchenko-141865.html?_x_tr_sl=uk&_x_tr_tl=ru&_x_tr_hl=ru&_x_tr_pto=sc )стосовно життя та творчості поета, учні поглибили свої знання з літератури, художньої культури, музики, розширили рамки свого світогляду та сприйняття історичної дійсності. На думку учасників конкурсу, Шевченко – символ України,  правдива і щира душа нашого народу, втілення його гідності, духу і пам’яті.

Темами творчих робіт були : Олесь Гончар писав: "Тарас Шевченко народився на українській землі, під українським небом, проте він належить до тих людей-світочів, що стають дорогими для всього людства і що в пошані всього людства знаходять своє безсмертя".

У формі твору-роздуму спростуйте або доведіть цей вислів;

Напишіть твір-роздум (обсягом до 1 сторінки) за темою «Що чекає молоду людину (десятикласника чи десятикласницю) в Україні XXI століття?», відштовхуючись від таких слів Тараса Шевченка:

Я не нездужаю, нівроку,

а щось такеє бачить око,

І серце жде чогось...

У тексті використайте звертання, вставні конструкції, риторичні запитання, складні речення.

 

Компетентне журі визначило переможців (наказ Про підсумки проведення І етапу(онлайн) XІІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка”).

І місце посіла учениця групи №33, спеціальність «Кухар;кондитер» ГОМЕНЮК Вікторія;

ІІ місце поділили між ученицями групи №23, спеціальність «Кухар;кондитер» ЛАНТУХ Поліною та ученицею групи №33, спеціальність «Кухар;кондитер КУРІЙ Владою.

ІІІ місце виборола учениця групи №33, спеціальність «Кухар;кондитер» КУРПІЛЬ Анастасія.

Дякуємо всім здобувачам освіти за активну участь у конкурсі, педпрацівникам за допомогу та підготовку, вітаємо переможців. Пам’ятаймо, що найглибшою пошаною для Тараса Шевченка є наша любов до своєї Батьківщини і рідної мови.

 

 

Традиційно , згідно плану на цей святковий тиждень, заступник з виховної роботи Олена Фурсова, майстер виробничого навчання Лідія Василівна Горобченко та здобувачі освіти прийняли участь у створенні шевченківської фотозони, куточка вшанування Кобзаря, виставки малюнків та креативних презентацій.

Особливої уваги заслуговують творчі образотворчі роботи :

Литвинов Даніїл – група №23, спеціальність «Кухар; кондитер»,

Стегній Діана - група №23, спеціальність «Кухар; кондитер»,

Лантух Поліна - група №23, спеціальність «Кухар; кондитер»,

презентація «Наша мова – калинова…» - Сарана Дар’я та Вітов Валентин, група №33, спеціальність «Кухар; кондитер».

Учасниками заходу (онлайн) «Круглий стіл до Дня української писемності та мови»  стали здобувачі освіти ІІІ курсу, групи №33 «Кухар; кондитер».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень